>

Hier vindt u een overzicht van de gehouden concerten en exposities vanaf 2017.
Door op een jaartal te klikken kunt u direct naar het overzicht van het jaar van uw keuze.

2018 2019 2020

2017

EXPOSITIE: zondag 15, 22, 29 januari en 5 februari 2017, van 14 tot 17 uur.
Het bestuur van Kunstkring Het Gelders Eiland nodigt u uit voor de opening van een nieuwe expositie op zondag 15 januari 2017 om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars. De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

Er zal werk te zien zijn van Arthur Meijer enCootje de Wijs. Tijdens de opening wordt het muzikale deel verzorgd door Jetse de Jong(piano) en Manon Nijenhuis(zang).

Het verheugt ons dat we deze jonge musici uit de regio weer kunnen presenteren.
Arthur Meijer: "Ik gebruik keramiek of beter: terra cotta, omdat de huid, de kleur en textuur van ongeglazuurde gebakken klei mooi past bij de zomerse sfeer en de verwondering die ik wil oproepen, om daarmee de beschouwer te verleiden tot dagdromen." Zijn vroege keramisch werk was abstract, organisch of zeer geometrisch van aard. Ook maakte hij abstracte metalen plastieken waarvan er sinds 1986 een is opgenomen in de collectie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
Arthur Meijer is sinds 2000 full time kunstenaar, na een loopbaan als docent Beeldende Vorming in het middelbaar onderwijs. www.arthurmeijer.nl

Cootje de Wijs(1955) maakt schilderijen en pastels. Ook zij vindt inspiratie in mediterrane straatjes, maar tevens in  moestuinhuisjes en kinderhutten. Het zijn organische bouwwerken. Bouwwerken in een proces van continue verandering. Het is de verwondering van het alledaagse oude, het doorleefde van een huis met zijn eigen verleden, heden en toekomst. Lopend door een dorp of stad kijkt ze intuïtief rond en 'ziet' al het schilderij. Thuis in het atelier, in Kiel-Windeweer, ontstaat dan een opzet op doek, aan de hand van foto's. De compositie is een erg belangrijk gegeven in haar werk, met oog voor grote vlakken, details en kleur. Laag over laag wordt haar werk opgebouwd; nat in nat, en een laatste laagje glaceren over droog.
Cootje de Wijs is sinds 2006 werkzaam als beeldend kunstenaar en was daarvoor werkzaam als docente tekenen, textiele werkvormen en techniek op verschillende middelbare scholen in Hoogezand en  Groningen. Haar opleiding genoot ze in Utrecht aan de Nieuwe Leraren Opleiding. www.cootjedewijs.nl


Omnitet zingt in kerk van Aerdt
Op zondag 5 februari om 16.00 uur houdt Kunstkring Het Gelders Eiland zijn jaarlijkse Nieuwjaarsconcert waarbij het Vocaal Ensemble "Omnitet" zal optreden.
Omnitet is een semi-professioneel vocaal ensemble dat muziek zingt uit alle stijlperiodes van de klassieke muziek, van werken van Vivaldi en Bach, opera’s van Mozart tot het romantische lied en muziek uit de 20e eeuw, o.a. uit musicals. Het Vocaal Ensemble is voor het eerst te gast bij de Kunstkring Het Gelders Eiland en wel met een nieuw concertprogramma. Twee liederencycli staan daarin centraal. In zijn Études latines(1900) neemt Reynaldo Hahn ons mee terug naar de klassieke oudheid. In tien liederen worden de jeugd en de ouderdom bezongen, dartelen herders en herderinnetjes in de wei, worden de goden geëerd en vloeit de wijn rijkelijk. Dit alles in de romantische, wat dromerige stijl die Hahn zo eigen is. 
In de Liebeslieder Walzer(1869)  belicht Johannes Brahms de liefde in al zijn facetten. De achttien lichtvoetige liederen – kwartetten, duetten en sololiederen – worden begeleid door piano à quatre mains. Voor deze gelegenheid voegt pianiste Marianne Ratajski zich bij Frank Leurs achter de piano.


EXPOSITIE: zondag 2, 9, 16, 23 april 2017, van 14 tot 17 uur.

Op zondag 2 april 2017 om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in
aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie. Het bestuur nodigt u daarvoor van harte uit.
De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

Er zal werk te zien zijn van Leen Kessels en Sietse Goverts.
Tijdens de opening zingt de ‘formatie Flow’, met o.a. Mieke van der Steen en Janet Elshout popsongs.

Leen Kessels is beeldhouwer in steen.
De steen geeft haar rust én uitdaging.
Zij werkt direct in de steen, zonder ontwerp. De tegenstand en weerbarstigheid van steen heeft ze nodig. Er moet echt gewérkt worden om iets teweeg te brengen. Belgisch hardsteen is haar grote favoriet: hard, betrouwbaar, levendig en vol expressieve mogelijkheden.
Haar bron:
“De schoonheid van de dieperliggende wetmatigheid die in alles aanwezig is heeft eenzuigende, hypnotiserende werking op me. Ik wil erachter kijken. De vaak verborgen ordening waarmee de natuur is opgebouwd. Zoals daar zijn: spiralen, meanders, inkrimpen, uitdeinen, ritmisch vibreren, lijn, beweging en trilling, krachtig en teder."
Leen Kessels volgt tussen 1986 en 1997 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen achtereenvolgens Beeldhouwen (Vrij) en de Restauratieafdeling “Steen en Beeld”.
In 2000 verhuist ze naar Utrecht (Nederland) en ze werkt sindsdien abstract.www.leenkessels.nl

De schilderijen van Sietse Goverts zijn kenmerkend door het kleurgebruik, de
gelaagdheid en de "huid" vol spannende structuren.
Vorm en geen vorm, figuratief en abstract blijven de uitdaging. De beweging die dat oproept maakt zijn werk levendig en dynamisch. Het gebruik van olieverf verrijkt de uitstraling.
Altijd is er het licht, als een lokroep naar andere sferen. Het werk wordt ervaren als eigenzinnig, boeiend en vitaal.
De ervaring van zijn reizen, contemplaties en drang tot creëren manifesteren zich in lyrische en abstracte landschappen met de stilte daarachter als getuige. Het werk laat zich niet in woorden vangen, het logisch denken blijkt dan loos gereedschap. Zijn werken nodigen uit om in rond te dolen, om aan te sluiten bij eigen dromen.
Sietse Goverts woont en werkt in Nederland en Frankrijk; volgde o.a. de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort.
Exposeert sinds 1977 internationaal.www.sietsegoverts.nl EXPOSITIE: zondag 11, 18, 25 juni en 2 juli 2017, van 14 tot 17 uur.

Op zondag 11 juni 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie. Het bestuur nodigt daarvoor van harte uit.
De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.

Er zal werk te zien zijn van Fieke de Roij , Eric Dijkstra en Karen Klein. Tijdens de opening zingt Erna Veneman, begeleidt door Jeroen Jongmans(piano), liederen van o.a. Kurt Weill en William Bolcom.

Fieke de Roij(1962) is beeldhouwer in allerlei soorten steen, gevonden of gekocht.
Met de steen komen de ideeën. De beelden van Fieke de Roij zijn helder en abstract. Ze ontstaan intuïtief, door het combineren van vormen en materialen. Al werkend is zij voortdurend op zoek naar eenvoud, spanning en evenwicht. Daarbij wordt versiering en behaagzucht zo veel mogelijk vermeden. De sporen van het maakproces blijven zichtbaar, vaak in de structuur van de beitelslag, maar ook in breukvlakken of de afwerking van de oppervlakte.
Dat levert beelden met een persoonlijke signatuur. Het zijn geen beelden die nadrukkelijk mooi of verleidelijk willen zijn. Zij vertellen geen verhaal maar roepen een sfeer of associatie op. De kijker krijgt de ruimte voor een eigen invulling.
Fieke heeft gestudeerd aan de lerarenopleiding in Utrecht en de Vrije Academie Den Haag. Vanaf 1994 heeft zij zich toegelegd op het werken met natuursteen. In haar eigen atelier in Utrecht geeft zij lessen beeldhouwen.
Meer informatie over haar werk en exposities vindt u op www.werkinsteen.nl

Eric Dijkstra woont in Zwolle en is iPhonograaf. 
Hij fotografeert en creëert zijn fotokunst uitsluitend met zijn iPhone.  Zijn iPhone als centrum van zijn fotografische creativiteit, als camera én atelier …. inderdaad, geen vierkante meters atelier, doch slechts enkele vierkante centimeters als atelier.
Kenmerkend aan zijn werk zijn de abstracte silhouetten, verkregen door iPhone fotografie met trage sluitertijden, uiteindelijk resulterend in unieke eigentijdse kunst geprint op geborsteld aluminium.
Eric toonde afgelopen jaren zijn werk, behalve op internet, o.a. in Tucson (VS), Berlijn, Parijs, Milaan, Hamburg, Brussel, Rotterdam, Miami, Rome, Amsterdam, Brugge, München. En dat in galeries en op exposities.
Zijn werk werd door publiek-/ en vakjury meerdere keren hoog gewaardeerd en/of met een prijs bekroond.
Er is meer informatie over werk en exposities op:www.ericdijkstra.com

Als beeldend kunstenaar/edelsmid richt Karen Klein zich op het ontwerpen en vervaardigen van unieke sieraden.
Soms in een specifieke stijl als Art Deco, vaak in een eigen stijl, waarbij ze door het combineren van verschillende materialen bijzondere effecten wil creëren. Zij zoekt naar het spanningsveld tussen klassiek en eigentijds, tussen herkenbaar en een beetje vreemd, waarbij de draagbaar- en bruikbaarheid voorop staan. In 2008-2010 is ze door een edelsmid opgeleid en verder is ze autodidact.
Haar ontwerpen ontstaan veelal door te experimenteren met materiaal en vormen. Ze heeft een voorliefde voor subtiele contrasten, zoals organische vormen in een kader, een afwerking in zowel mat als glans, of asymmetrie waar je symmetrie verwacht. Ze gebruikt edelmetaal in combinatie met bijvoorbeeld kunststof, andere metalen, koud-emaille en (edel)stenen.
Meer informatie over de sieraden en tips voor onderhoud ervan:www.karenklein.eu

Pianoconcerten in kerk van Aerdt
Dit jaar  wordt voor de 7e keer het "Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival" gehouden. Daarin worden jonge veelbelovende pianisten in de gelegenheid gesteld masterclasses te volgen in Kleve en zich aan het publiek voor te stellen op 22 plaatsen in de Euregio.
In de kerk van Aerdt wordt een mooie Kawai vleugel geplaatst. En de kerk krijgt een tentoonstelling van de fotograaf Henk Rodrigo met foto's gemaakt in onze regio . Dankzij de medewerking van Kunstwerk! het Liemers Museum.
Dit alles om een vruchtbare omgeving te maken voor de volgende concerten:

Op vrijdag 28 juli, 19.30 uur speelt Yuna Nakagawa (1999) muziek van L. van Beethoven, J. Brahms en F. Liszt.
Sinds oktober 2012 studeert ze aan de Robert Schumann Musikhochschule Düsseldorf.  Ze trad al op in verschillende belangrijke concertzalen zoals de Tonhalle in Düsseldorf, de Filharmonie in Essen en het Mendelssohn-Haus in Leipzig.Op zaterdag 29 juli, 19.30 uurzal Dominika Rak(2004) een programma uitvoeren met werk van o.a. J.S. Bach, F. Chopin en M. Moszkowski. Sinds 2011 studeert ze aan het Arthur Rubinstein Muziekgymnasium in Bydgoszcz.
Diezelfde avond speelt Maria Wojtaszek(2003) muziek van Bach, Haydn en Tschaikowski. Zij studeert  aan het Jan Paweł II. – Gymnasium in Odolanów.

Zondag 30 juli 19.30 uur
Het is  Zhuotao Huang(1997), die muziek vertolkt van Haydn, Chopin en Scriabin.  Sinds 2010 studeert ze aan de Robert Schumann Hochschule Düsseldorf in de jong talent afdeling “Schumann Junior”. Ze was al te horen in belangrijke concertzalen zoals de Jahrhunderthalle in  Bochum, de Robert-Schumann Saal in Düsseldorf en de Filharmonie in Essen.

Maandag 31 juli, 19.30 uur
Vandaag is de beurt aan de Nederlandse  Jurn Tjoa(1998). Hij zal muziek uitvoeren van L. van Beethoven, I. Albeniz en Fr. Liszt. Momenteel krijgt hij les op het Amsterdams conservatorium. Jurn concerteerde in o.a. Het Concertgebouw in Amsterdam, Tivoli Vredenburg in Utrecht en het Grachtenfestival Amsterdam.

Dinsdag 1 augustus, 19.30 speelt Nicole Rudi(1995) uit Duitsland. Haar programma bevat werk van Werk van Beethoven, Schumann, Chopin en Janáček. Zij studeert in Hannover aan de  Hochschule für Musik, Theater und Medien.


Woensdag 2 augustus, 19.30 uur sluit Peiyun Xue(1993) de serie concerten af met muziek van Mozart, Chopin, Schumann en Liszt. Zij groeide op in Tilburg in een muzikale familie. Sinds 2015 studeert ze piano aan het Maastrichts conservatorium.
Peiyun was te horen tijdens talrijke live-concerten, o.a. voor Radio 4 in het Concertgebouw Amsterdam, de Grachtenconcerten, het Vrijthof in Maastricht en in Guangzhou, China.


EXPOSITIE: zondag 3, 10, 17, 24 september  2017, van 14 tot 17 uur.
Op zondag 3 september 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in
aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
Het bestuur nodigt daarvoor van harte uit.
De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis.
Er zal werk te zien zijn van Marc Deeleman en Herman Coppus. Tijdens de
opening zingt mezzo sopraan Alie Hadders, begeleid door Wim Brunsveld(piano), liederen van o.a. Fauré, Brahms, Thomas en Rachmaninov.

Marc Deeleman(1965, maker van objecten in staal, is autodidact en opgegroeid in het atelier/gieterij van zijn  vader (kunstenaar Frans Deeleman). Daardoor was hij op jonge leeftijd al vertrouwd met het ambacht van bronsgieten.
Na de middelbare school koos hij voor werken in de zorg, maar  na zijn 30ste keerde hij weer terug naar de gieterij en begon hij zijn eigen beelden te gieten. Aanvankelijk wandplastieken gegoten in zandmallen; later ruimtelijk, organische beelden. Sinds 2011 is hij geleidelijk overgestapt op ijzer en cortenstaal als basis voor zijn beelden.
Deze materialen en de manier van bewerken leveren hem hernieuwde creatieve werklust op. De techniek is anders, het resultaat ook, maar in het maakproces blijven intuïtie, spontaniteit en toeval nog steeds belangrijk.Zonder duidelijk vooropgezet plan beginnen aan een beeld`, dat al experimenterend zijn vorm krijgt, is zijn favoriete werkwijze. "Ik laat m'n beelden liever 'voor zich spreken', dan er zelf veel woorden aan te wijden." www.marcdeeleman.exto.nl

Herman Coppus (1955) genoot een degelijke opleiding tot docent beeldende vakken aan de Stadsacademie van Maastricht. Docent is hij gebleven, maar daarnaast heeft hij zich ontwikkeld als zelfstandig beeldend kunstenaar. Hij woont en heeft zijn atelier in Ravenstein.
Zijn beeldend werk kan het beste gezien worden in het licht van de traditionalistische moderne stromingen van de vorige eeuw. Het Constructivisme en de Geometrische Abstractie zijn de inspiratiebronnen. Hij heeft daarin een geheel eigen beeldtaal weten te ontwikkelen met een uitgesproken aandacht voor kleur, ritme en lichtwerking. Herman Coppus heeft daarbij altijd graag geëxperimenteerd – en doet dat nog – met een zeer uiteenlopend scala van materialen, van papier tot kunststof. Hij beperkt zich niet tot objecten voor binnen, want hij schrikt er niet voor terug ook monumentale structuren voor buiten te realiseren. Dit alles met een uitgesproken, bijna perfectionistische aandacht voor ambachtelijkheid. www.hermancoppus.nl

Alie Hadders zong als kind in meisjeskoor “Van knop tot bloem” te Tweede Exloermond. Rond haar dertigste ging ze zanglessen nemen bij Anne Evers in Zevenaar. Een belangrijke stimulans was een prijs die ze won op het Oost-Nederlands vocalistenconcours in Wisch. Ze trad regelmatig op als soliste met (barok)ensemble Rosa, en met begeleiding van verschillende pianisten en organisten. Ook werkte ze mee aan twee cd’s met composities van de harpiste-componiste Ank van Campen. Ze volgde masterclasses bij onder andere Thom Bollen, Irene Maessen en Charlotte Margiono. Nu krijgt ze les van Hans Scholing.

Gedurende zijn ambtelijke loopbaan bij twee ministeries en Staatsbosbeheer volgde Wim Brunsveld privé-orgellessen bij achtereenvolgens Gerard Akkerhuis in de Haagse Kloosterkerk en Johan Spelde in de Nicolaikerk in Utrecht. Thans volgt hij pianolessen bij Wouter van Belle in Utrecht. Hij is organist van de Open Kapel van het psychiatrisch ziekenhuis “Zon en Schild” in Amersfoort. Ook is hij vaste begeleider van het gemengd koor “Credo” in Zeist en werkt hij op ad hoc basis mee aan optredens van andere koren. Hij werkt als organist / pianist / klavecinist regelmatig samen met vocale en instrumentale musici.

                        Jubileumconcert Kunstkring Het Gelders Eiland
            Concert door het Oost Nederlands Kamerkoor in Aerdt

De kunstkring Het Gelders Eiland bestaat dit jaar 40 jaar.
Vanwege dit jubileum is het Oost Nederlands Kamerkoor uitgenodigd om op te treden in de kerk van Aerdt.

Aan het einde van het programma zal het koor enige stukken zingen die de feestelijke aanleiding voor dit concert onderstrepen.
Het verdere programma van dit concert is samengesteld rond het thema 'weemoed en vergankelijkheid'.
Het combineert muziek van de Duitse componisten Brahms, Schütz en Schein met het Requiem van Herbert Howells. 
De motetten van Johann Hermann Schein behoren tot de pareltjes van de vroege Duitse barokmuziek.
Samen met het Deutsches Magnificat van Heinrich Schütz geven ze een prachtig beeld van de muziek van de Duitse barok. 
De muziek van Johannes Brahms sluit prachtig aan bij de muziek van Schein en Schütz. Brahms is zonder meer één van de grootste componisten van romantische koormuziek.

Naast deze Duitse koormuziek klinkt het Requiem van Herbert Howells, een hoogtepunt in de Engelse koormuziek van de twintigste eeuw.
Het stuk kent complexe harmonieën in combinatie met eenvoud en verstilling en sluit met zijn thema goed aan bij de andere stukken in het programma. 
Het Oost Nederlands Kamerkoor heeft in onze kerk al enige keren haar grote kwaliteit getoond en zal dat ongetwijfeld ook nu weer doen.

Dit jubileumconcert is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage
van de Gemeente Rijnwaarden.

Textiele kunst in kerk van Aerdt

Op zondag 5 november 2017 om 14.30 uur, opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
De toegang is, net als op de andere dagen, geheel gratis. Er zal textiele kunst te zien zijn van Irma Frijlink en Willy Schut.
Tijdens de opening zingt sopraan Petra Frölich, begeleid door Jeroen Twisk (piano), liederen van Schubert en Brahms.

Irma Frijlink is beeldend kunstenaar die werkt met textiele componenten. Na een docentenopleiding textiel en kantklossen heeft Irma meerdere masterclasses gevolgd.
Textiel trekt haar aan vanwege de flexibiliteit van het materiaal. Zij wordt geïnspireerd door de wereld om haar heen; soms door thema's uit het nieuws, maar ook door de natuur.
Tijdens de dagelijkse wandelingen kijkt Irma naar de bomen die zij passeert. Iedere boom is anders en vertelt zijn eigen verhaal. Dat fascineert haar. Irma gebruikt bewust textiel om deze bomen neer te zetten.
Met opzet heeft haar werk geen kleur. De kijker kan zijn eigen kleur/verhaal geven aan het werk.
Daarnaast benadrukt het ontbreken van de kleur de kwetsbaarheid van de natuur. Tevens maakt Irma objecten van textiel in combinatie met gevonden materialen.
Bij drie schedeltjes, gevonden op Ameland, was zij zo geraakt door de schoonheid ervan dat zij besloot ze een nieuw leven te geven.
www.irmafrijlink.nl

Willy Schut (1952) werd geboren in een gezin waar kunst en naald en draad de basis waren van haar opvoeding. de liefde voor textielkunst is daar al vroeg gewekt.
Twee jaar opleiding bij Nieuwe Academie Utecht en diverse masterclasses hebben haar natuurlijke aanleg voor compositie versterkt.
Haar werk bestaat uit een combinatie van schilderen, appliceren en vrij machinaal borduren. Zoals een tekenaar tekent met potlood, zo tekent zij met de naaimachine.
Wat zij eigenlijk maakt zijn schilderijen, maar met de kleur, structuur, uitdrukkingskracht en glans van textiel. Behalve stof en garen gebruikt zij ook papier, foto’s en printtechnieken.
Zij probeert textielkunst een nieuwe moderne uitstraling te geven. Willy werkt al een aantal jaren aan een grote serie die VERBINDINGEN heet. Het gaat haar daarbij om diverse verbindingen.
De inspiratie voor deze werken komen uit dagelijkse gebeurtenissen als nieuwe connecties, verloren contacten of het op doen van nieuwe ervaringen.www.willyschut.exto.nl

Petra Frölich ontdekte haar liefde voor muziek op 9-jarige leeftijd. Zij volgde eerst pianolessen aan de muziekschool in Drachten, maar ontdekte later ook het zingen. Vanaf haar achttiende volgde zij zanglessen. Als sopraan solist wordt zij regelmatig gevraagd haar medewerking te verlenen aan verschillende concerten in het land. Daarnaast zingt ze bij het Oost Nederlands Kamerkoor en regelmatig als gastzangeres in andere (kamer)koren in de regio, zoals projectkoor Ventina Vocale.
Jeroen Twisk studeerde aan het Twents conservatorium te Enschede met als hoofdvak piano. Hij geeft concerten veelal in kamermuziekverband, als begeleider van zangers/zangeressen en is werkzaam als privé pianodocent.


naar boven


2018
De Kunstkring Het Gelders eiland houdt zijn jaarlijkse
Nieuwjaarsconcert op 28 januari 2018 om 16.00 uur in de kerk van Aerdt. Dan speelt het Maeslangen trio aangevuld met sopraan Yvonne VleeshouwersEXPOSITIE: zondag 14, 21, 28 januari en 4 februari 2018

Op zondag 14 januari 2018 om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
Er is keramiek te zien van Karin Welhuis en schilderijen van Veronica Molenkamp.
Tijdens de opening wordt de muziek verzorgd door René Koller (klarinet) en Marianne Ratajski (piano)


EXPOSITIE: zondag 25 maart, 1, 8 en 15 april 2018

Op zondag 25 maart 2018 om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie.
Er is kunsthars objecten te zien van Anjeliek Blaauw en sieraden van Marlous Arnold.
Tijdens de opening wordt de muziek verzorgd door het vocaal octet Otto Voci uit Ede.


EXPOSITIE: zondag 27 mei, 3, 10 en 17 juni 2018.

Op zondag 27 mei 2018 om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland, in aanwezigheid van de kunstenaars een nieuwe expositie.
De tentoonstelling omvat fotografische kunst van Gaby van Hall en beelden van Ulla Bosman.
Beide kunstenaars zijn woonachtig in de Liemers, respectievelijk in Aerdt en Babberich.
Tijdens de opening wordt de muziek verzorgd door Manon Nijenhuis, zang en Jetse de Jong, piano

De Kunstkring Het Gelders eiland houdt zijn jaarlijkse
Zomerconcert op zaterdag 9 juni 2018 om 19.30 uur
in de kerk van Aerdt. Dan speelt het Duo Buys & Scholing - piano en zang - onder de titel "Ook mannen hebben gevoel"


Van 27 juli t / m 1 augustus verzorgen talentvolle aankomende pianisten concerten in het kerkje van Aerdt

EXPOSITIE: zondag 16 ,23 ,30 september en 7 oktober:

Vogelhuizen in cortenstaal van Leo Gerritsen
Grafiek in linnen van Els Lemkes
Tijdens de opening wordt de muziek verzorgd door het Bleichrodt duo; fagot en celloEXPOSITIE: 11 november t/m 2 december:

Keramiek van Mieke van den Hoogen
schilderijen van Guus Haenen
Muzikale bíjdrage van Paul MulderOp 18 november om 16.00 uur verzorgt het Arnhems kleinkoor Vocare een concert in "ons kerkje".

naar boven

2019

EXPOSITIE: 13, 20, 27 januari en 3 februari.

De expositie toont houtsculpturen van Bart Ensing en schilderijen van Erik Zwaga.
Bart Ensing
maakt sculpturen van in de natuur gevonden hout. Organisch werk, dat je wilt voelen. Hij wil mensen uitnodigen zich te verwonderen, nog een keer te kijken.
Erik Zwaga maakte aanvankelijk landschappen in de trant van de 19e eeuwse, romantische school. Via een periode waarin hij abstract werkte keerde hij weer terug naar de werkelijkheid, naar de rust van het stilleven.
De opening wordt begeleid door Flød, een uitstekend vierkoppig muzikaal ensemble uit onze regio.
Zondag 3 februari (de laatste expositiedag ) is er een intermezzo met muziek van Boukje de Haas, piano en haar 15-jarige dochter Mona Thomassen, cello.

Zondag 27 januari : Nieuwjaarsconcert. Aanvang 16.00 uur

Dit concert wordt verzorgd door het Bergh's Vocaal

Bergh’s Vocaal is een gemengd koor van 21 zangers onder leiding van Ben Simmes die hen ook op de piano begeleidt. Het accent en de kracht van het koor ligt in meerstemmige koorwerken variërend van klassieke tot populaire muziek.


EXPOSITIE: 24 en 31 maart en 7 en 14 april

Expositie van bronzen beelden Tina Lintvelt en schilderijen van Anet Verdonk.

Het werk van Tina Lintvelt is krachtig te noemen, omdat zij de toeschouwer geen eenduidige interpretatie opdringt. Zij wordt geïnspireerd door haar persoonlijke geschiedenis, door alles wat er om haar heen gebeurt.

Anet Verdonk maakt figuratief werk zonder dat zij streeft naar een realistische afbeelding. Ze geeft graag een draai aan de werkelijkheid door te spelen met kleur en vorm. De zee en het landschap zijn belangrijke onderwerpen.

De muziek wordt verzorgd door Jetse de Jong, piano, Robert Rebane, basgitaar en Roope Kantonen, drums Zij spelen eigen composities. Dit optreden maakt deel uit van een internationale tour.


EXPOSITIE: 26 mei, 2, 9 en 16 juni

Expositie van objecten van Madeleine Corbey en emaille objecten van Ruud Kaper.
Madeleine Corbey gebruikt papier en steen. Het eerste vooral voor thematische kunst, steen vaak voor vrouwelijke vormen.

Ruud Kaper maakt meestal abstracte figuren, waarbij hij beslist beïnvloed wordt door zijn verleden als stedebouwkundige. Zijn werken ontstaan vaak aan de hand van een thema: b.v. dag, nacht, zomer.

De opening wordt muzikaal begeleid door Marc Buijs. Hij is dirigent en pianist en zingt zelfgemaakte liedjes voor ons.


Voorjaarsconcert: Zondag 16 juni. Aanvang 16.00 uur.

Musica Montana verzorgt het voorjaarsconcert. Musica Montana is een projectkoor uit Montferland. De leiding heeft Ben Simmes, die ook piano solo zal spelen.

Concertreeks van 26 t/m 31 juli

Euregio concertreeks.
Ook dit jaar weer zes avonden pianoconcerten in Aerdt door jong, aanstormend talent die een reeks masterclasses heeft gevolgd. Noteer het alvast in uw agenda.
Schumann and friends.

Onder deze titel is er 15 september om 20.00 uur 's avonds een speciaal concert als hommage aan Clara Schumann-Wieck, die 200 jaar geleden werd geboren.
Boguslaw Strobel, piano, en Kristien Roels, viool, verzorgen het programma:
Expositie: 22 en 29 september en 6 en 13 oktober

Expositie van glas van Marja Steinmetz en fotografie(k) van Chris Timmers
Het werk van Marja Steinmetz is zeer gevariëerd: van boten tot en met huizen, bloemen, bewaardozen etc. Het is fris en vrolijk met een humoristische ondertoon.
De mens staat centraal in het werk van Chris Timmers. Hij fotografeerde veel op het gebied van de gezondheidszorg. Veel van zijn werk is ontstaan vanuit individuele ervaring: verandering en vergankelijkheid, het herkenbare gevoel van anders zijn, maar bovenal de onbevangenheid van het spelen.

De muziek bij de opening komt van het klarinetensemble Mooi van Hout
Onder leiding van Wim Romeijn spelen heel jonge en volwassen klarinettisten een repertoire van lichte en licht klassieke muziek.

EXPOSITIE: 17 en 24 november en 1 en 8 december.

Expositie van origami van Jeanine van Dalen en van sieraden van Zilvergilde L’Uniek. Ook is er schilderwerk van Agnes Oosthuis-Weelink.

Jeanine van Dalen is gegrepen door papier. In haar opleiding tot grafisch vormgever moest zij een ontwerp maken voor een eindexpositie als afronding. Het werd origami. Zij heeft dat zo weten te ontwikkelen dat haar werk geëxposeerd werd in museum De Fundatie in Zwolle.

Zilvergilde L’ Uniek is een collectief van enkele edelsmeden uit Doesburg en omgeving: Irene van der Horst Bakker, Yvon Bilderbeek en Tiny van Zeijl. Zoals het vroeger bij de Gilden ook gebruikelijk was, maken zij ieder hun eigen sieraden in eigen stijl, maar ze delen hun passie, inspiratie en vakmanschap. Hun sieraden zijn altijd uniek en ook een beetje ludiek.
Het werk van/ Agnes Oosthuis-Weelink is te omschrijven als abstract in oneindig veel structuren of (semi) realistisch. Zij werkt met olieverf soms gecombineerd met ecoline krijt of inkt. Het gaat haar om een krachtige uitstraling en dat bereikt zij vooral met olieverf.

Bij de opening zingt Alie Hadders duetten met tenor Jurgen de Jong met pianobegeleiding van Frank Leurs.


Najaarsconcert: zondag 24 november aanvang 16.00 uur.

De Ulftse Nachtegalen zingen een repertoire van heel klassiek tot en met vrolijke pop– en musicalnummers. U kunt deze middag verzekerd zijn van een afwisselende en kwalitatief hoogstaande uitvoering. In 2018 zijn zij uitgeroepen tot het beste koor van Gelderland.
Winterconcert: zondag 7 december aanvang 16.00 uur (op veler verzoek)

Het Trio Jetse de Jong geeft een speciaal concert.
24 maart 2019 speelden ze bijzondere eigen composities t.g.v. de opening van de expositie van de Kunstkring met werk van Anet Verdonk en Tina Lintvelt.
Het trio bestaat uit Jetse de Jong, piano, Robert Rebane uit Estland, basgitaar, en Roope Kantonen uit Finland, drums.

naar boven

2020De maatregelen rondom het Coronavirus noodzaken ons helaas het jaarprogramma aan te passen.

Het bestuur van de Kunstkring heeft zich genoodzaakt gezien dit jaar geen expositie of concert meer te organiseren.
Dit betekent dat de expositie van Lucia Fransen en Klarien Verbeek in overleg met hen zijn verplaatst naar 2022.
Ook het concert van Het Enkelriet Trio wordt verplaatst naar een later tijdstip. Voor 2021 ligt het programma zo goed als vast; we hopen dat binnenkort te publiceren op de website.
Vanzelfsprekend, helaas, is alles onder voorbehoud. Corona bepaalt voorlopig nog onze (on)mogelijkheden.
Van harte wensen we u allen een goede gezondheid en we hopen u over enige tijd weer te ontmoeten bij onze activiteiten in de kerk van Aerdt.
EXPOSITIE: 12 januari t/m 2 februari.Kant en textiel doorEveline Mertens
Gedichten op grafiek van Ad en Thijs Mertens
Schilderwerk van Jan van den Boom

Eveline Mertens zwichtte op een gegeven moment voor kant. Aanvankelijk legde zij zich er op toe de tradittionele techniek van het kantklossen te beheersen. Later richtte zij zich meer op de moderne kant. De mogelijkheden zijn legio en ze ontdekt steeds meer.

Ad Mertens is jarenlang docent geweest op het Liemers College. Het dichten zit hem in het bloed. Dwalend door de omgeving vindt hij altijd inspiratie voor zijn gedichten.
Thijs Mertens is grafisch ontwerper met een passie voor het weergeven van cijfers en letters in alle facetten.

Jan van den Boom is autodidact met een heel eigen stijl. Hij maakt houtsculpturen die hij in een uitbundig palet van kleuren beschildert. Ook zijn schilderijen kenmerken zich door expressieve kleurstellingen. Zijn onderwerpen zijn divers en komen meestal uit de leefomgeving.

Muziek: Ciog, eigentijds vocaal kwintet.Zondag 19 januari : Nieuwjaarsconcert. Aanvang 16.00 uur

Dit concert wordt verzorgd door het Menura Voci

Menura Voci is een nieuw kwartet. Het bestaat uit vier professionele zangers: Iris de Koomen (sopraan ), Annette Stallinga (alt ), Henk Gunneman (tenor ) en Hans Scholing (bas ).
De menura is een bijzondere vogel die alles wat hij hoort kan kopiëren. Dat wil het kwartet Menura Voci ook. De zangers zijn geen specialisten in een bepaald tijdvak, maar alleseters die u graag over hun schouders laten meekijken in de keuken van vier-stemmig gezette muziek. Neem deel aan dit gevarieerd banket.
Op het programma staan werken van Orlando di Lasso, Henry Purcell, William Byrd, Edward Elgar, Johann Sebastiaan Bach, Vaughan Williams, Albert de Klerk en hedendaagse componisten.


Zaterdag 14 maart: Voorjaarsconcert. Aanvang 16.00 uur

Dit concert wordt verzorgd door Bejamin Mead (piano ) en Franziska Heinzen (sopraan )


De Pools-Britse Mead en de Zwitserse Heinzen vormen al jaren een liedduo met veel succes. Tot de hoogtepunten in hun optredens behoren onder andere het Schumannfest in Dusseldorf en het Rhonefestival in Zwitserland.
In 2017 wonnen ze de eerste prijs in het Internationalen Lied-Wettbewerb Rhein Ruhr in Ratingen.
Ze komen nu naar Aerdt met een zeer gevarieerd en aantrekkelijk programma.Let op de aangepaste data!
Op zondagmiddagen in juli en augustus van 14.00 tot 17.00 uur zijn alleen de aquarellen van Ria Klompmaker te bezichtigen.


Susanne Silvertant maakt beelden met een krachtige, monumentale vormgeving. De objecten bestaan uit met elkaar verlijmde, handgevormde elementen die raku gestookt zijn waardoor de projecten een bepaalde verweerdheid krijgen.

Ria Klompmaker werkt zowel abstract als figuratief. Ze schuwt het experiment met vorm en kleur niet waardoor soms verrassende resultaten worden bereikt. Maar ook landschappen en natuur boeien haar.EXPOSITIE 13, 20,27 september en 4 oktober van 14.00-17.00 uur.

Op zondag 13 september om 15.00 uur wordt, in aanwezigheid van de kunstenaars, de expositie geopend met schilderijen van Janos Bittenbinder en glaskunst van Eef Wezenberg.
De kerk is vanaf 14.00 open.


Janos Bittenbinder is Hongaar van geboorte en hij schildert het magische landschap van daar in magistrale kleuren. Schilderen is voor hem even vanzelfsprekend als ademhalen.Het is als muziek maken met licht en kleur.
Eef Wezenberg is gegrepen door glas.Hij ontwerpt geometrische objecten in optisch kristal. Hij weet daarmee effecten te bereiken die ware illusies zijn.

De muziek bij de opening op 13 september wordt verzorgd door Boukje de Haas, piano, en haar dochter Mona Thomassen op cello.

In het kader van het 3 Oeverfestival is de expositie ook op zaterdagmiddag 19 september van 14.00-17.00 uur te zien.
Buiten de kerk kunt u dan tevens enkele bestuursleden van de kunstkring hun kunstwerken (beelden) zien maken.


Wilt u met een groep buiten de openingstijden de expositie bezoeken: 0316-373732 Adres van de kerk van Aerdt: Kerkweg 26, 6913 AK Aerdt. -


Zondag 20 september om 20.00 uur zal in de kerk van Aerdt het jaarlijkse nazomerconcert plaats vinden.
In tegenstelling tot andere jaren is het noodzakelijk dat u zich tevoren aanmeldt.
Dit kan telefonisch via 0316 330479 of info@kunstkringhge.nl
Vermeld dan uw naam, met hoeveel personen u wilt komen en of u huisgenoten bent.

Het programma bestaat uit een kleurrijk boeket van liederen en opera-aria's van Mozart tot Strauss. Het geheel wordt versierd met pianostukken van Debussy en Chopin.
De uitvoerenden zijn: Max Philip Klüser, piano en Xenia von Randow, sopraan.


EXPOSITIE: 15 november t/m 6 december

Keramiek van Lucia Fransen
Acryl op doek en monotypes van Klarien Verbeek


"Een object is af als de toeschouwer zelf nog iets aan het beeld kan toevoegen,” aldus Lucia Fransen. Ze stelt dat, als je naar een beeld of een schilderij kijkt, de kijker zelf het plezier moet kunnen ervaren van een eigen beleving. Dat gunt ze iedereen.

Het werk van Klarien Verbeek is abstract, figuratief. Zij wordt geïnspireerd door mens en natuur. Haar werk bouwt ze in meerdere lagen op, waardoor verrassende effecten ontstaan. Zeker ook door de gemengde technieken die zij gebruikt.

Muziek: Marike Verbeek ( sopraan) en Mary Lovell ( piano)


22 november Najaarsconcert aanvang 16.00 uur.

Dit concert wordt verzorgd door Het Enkelriet Trio

naar boven
Deze website is keer bezocht.
CC